A defekt, mint figyelmeztető jel

Minden évben nagy erőkkel készülünk a nyárra. Rengeteg növényt, és kerti kiegészítőt vásárolunk be, hogy minél több időt tölthessünk a szabadban. Szeretjük a kerti grill partykat, vagy csak azokat a csendes délutánokat, amikor kiülünk egy könyvvel a hintaágyba. Idén, amikor végre elindultunk a bevásároló körutunkra, még egy utánfutót is béreltünk, nehogy valamit a szállítási hely hiánya miatt kelljen ott hagynunk. Ez ilyenkor mindig egy  egész napos program, viszont mindent letudunk egyetlen hétvége alatt. Vettünk új napellenzőt, napozóágyakat, sőt még egy kisebb gurulós grillt is. Amikor az utolsó hely felé vettük az irányt, a főúton azt vettük észre, hogy egyrészt villognak ránk szemből, másrészt pedig húz az autó jobbra. Nem sokat hezitáltunk, félreálltunk, hogy megnézzük mi  lehet a baj. Sajnos az egyik legrosszabb következett be: defektet kaptunk. Szerencsére csak lassan eresztett a gumi, de így is mindent ki kellett pakolnunk a csomagtartóból, hogy ki tudjuk venni a pótkereket a csere miatt.

Mondhatnám azt is, hogy ez a defekt pont kapóra jött, hogy új nyári gumik után nézzünk, ugyanis konstatáltuk, hogy a többi sincs olyan jó állapotban, mint kéne, viszont meg kéne előzni egy következő defektet vagy egy nagyobb bajt. Rögtön a gumidiszkont honlapjára gondoltam, mert emlékeztem, hogy a kollégáim a múltkor arról beszéltek, és dicsérték a céget. Egyrészt szuper az autógumi kínálatuk, másrészt pedig házhoz hozzák a rendelt termékeket, amivel rengeteg időt és energiát tudunk spórolni.

Mivel a felnik se voltak valami remek állapotban, ezért úgy gondoltuk, hogy az egész szettet lecseréljük, és az egészet házhoz hozatjuk, ugyanis egyikünknek sincs ideje furikázni a városon keresztül oda-vissza. Megkönnyítette a választást, hogy fel volt tüntetve minden szükséges információ, illetve nyári gumi ár, így nem ért minket semmilyen meglepetés. A szállítás többlet pénzbe kerül, de arányaiban egyáltalán nem drága. Meglepetésünkre még aznap hívtak minket a cégtől, hogy egyeztessük a rendelés adatait, mert mint kiderült, ha még dél előtt adjuk le a rendelési szándékunkat, akkor akár már másnap is szállítanak, aminek nagyon megörültünk, mert azt hittük, hogy sokat kell majd várni. Mivel a városban lakunk, ezért már a következő napon megérkeztek a gumik, amit az autószerelő ismerősünk fel is rakott, mert ezt minden esetben jobb, ha szakember csinálja. A régi gumikkal még nem tudom, hogy mit fogunk kezdeni, de vagy elvisszük őket egy újrahasznosítóba, vagy csinálunk belőle valami kerti kelléket, természetesen modernizálva, dizájnosan.

nyári gumi árAmióta új gumik vannak az autón, sokkal stabilabban fekszik az úton, és igenis érezni lehet a különbséget a régiek és az újak között. Lehet, hogy nem kellett volna eddig várnunk a cserével, ezért ezt a történetet számtalan embernek elmeséltem már, hátha valaki szintén nem nézte már egy ideje az autója abroncsait. Egy kicsit utána olvastam a témának, és nagyon ajánlják, hogy rendszeresen ellenőrizzük a gumik állapotát, mert lehetnek előjelei egy defektnek: egy kisebb sérülés például, amit be kell vizsgálni. Ezzel saját magunkon segítünk, illetve azokért vállalunk felelősséget, akik beülnek mellénk az autóba. A gumidiszkont pedig a legkézenfekvőbb hely, ha új abroncsokat szeretnénk vásárolni, de amiatt halogatjuk, mert nincs időnk. Ezek fényében már tényleg nem lehet több kifogás, hiszen még házhoz is szállítják, vagy egy átvevő pontra lehet értük menni. A többi csak és kizárólag rajtunk múlik.