Miért ajándékoztam sokáig Bluetooth eszközöket?

“Tuti valami kütyü megint” – tűnődött az egyik barátom, amikor a tőlem kapott ajándék csomagolását bontogatta. Akkor kaptam magam rajta, hogy egy ideje mindenkinek valami technikai apróságot adok, ráadásul látszólag minden különösebb elhatározás nélkül.

Ez is egy kerti partival indult

Nagyon szeretek nyáron a kertben sütögetni, erről szól az egyik korábbi bejegyzésem is. Főleg a nyári szülinapokra készülök nagy elánnnal, ilyenkor nem átallok héliumos palackot, meg mindenféle más szórakoztató eszközt is beszerezni… Dehát az ember azért dolgozik, hogy néha éljen is!

Az első Bluetooth eszköz is egy kerti partihoz kötődik, ezt kivételesen nem én szerveztem, hanem egy kollégánkhoz voltunk hivatalosak, hogy szülinapot ünnepeljünk. Szerettem volna egy tálca süteményen kívül valami más, hangulatos ajándékkal is kedveskedni, ami lehetőleg emlékezetessé teszi a délután. Viszont éppen nem volt semmi ötletem. (Persze, tudom… Napernyő, napvitora, árnyékoló… De kolléga lévén ő ezekkel akkor már alaposan fel volt szerelve.

A nagy inspiráció hiány miatt nekiálltam keresgélni, és találtam egy jó kis oldalt az interneten. Ajandek.varazslo.hu-nak hívják, és ők győztek meg, hogy a Bluetooth eszköz nagyon is ideális kerti partis ajándék lehet.

Nézzük csak, mit tud egy ilyen kütyü.

  • Nincsenek vezetékek, többnyire még töltőkábel sem: szuperül lehet használni szabad téren.
  • Ma már mindenkinek van okostelefonja, ezzel szinte minden ilyen eszközt lehet vezérelni. Sőt, akár egyszerre többen is használhatnak valamit.
  • Az eszközök általában kicsit, könnyen mozdíthatóak. Ha kitör a vihar, egy másodpercbe kerül bemenekíteni őket fedett helyre, az autóba, vagy a széldzsekink zsebébe.

Az oldal úgy működött, hogy ki lehetett választani, kinek, milyen alkalomra, milyen értékben szeretnénk ajándékot venni, aztán a kalkulátor különböző webshopok aktuális kínálatából mutatott pár ötletet, amit azonnal meg is lehetett rendelni.

Így találtam rá az akkor még újdonságnak számító Bluetooth hangszóróra is. Akkor még annyira high-technek tűnt a dolog, hogy azt gondoltam, ilyet nem is lehet kapni még Magyarországon… Ehhez képest az Ajándék varázsló olyan webáruházat mutatott, amelyikről rögtön meg is lehetett rendelni, 4 nappal később pedig már a kezemben tarthattam a kis, kapszula alakú izét.

Remek választásnak bizonyult, már a partin is arról hallgattuk a zenét, sőt, a tulajdonosa a mai napig mindenhová viszi magával, ahová csak eszébe jut.

Nagy lépés előre, a Bluetooth nyomtató

A Bluetooth nyomtatót már úgy találtam, hogy az oldalon kifejezetten kerestem az ilyen technológiával dolgozó eszközöket. Ezzel az ajándékkal igazából a feleségemet leptem meg, de tudtam, hogy az egész háztartásunk élvezni fogja… A gyerekek és az itthon is gyakran dolgozó nejem nagyon sokat nyomtatnak. Mivel a régi nyomtatóra csak egyetlen számítógépen át tudtak csatlakozni, vasárnap esténként akkora sor állt az öreg laptopnál, mint hétfő reggel a fürdőszoba előtt…

A Bluetooth-os nyomtatóra viszont bármelyik gép, sőt, akár a gyerekek okostelefonja is fel tud csatlakozni. Ráadásul nem is kell kábellel összekötni a géppel, a tápcsatlakozó az egyetlen vezeték az eszköz körül. Ez főleg porszívozáskor hatalmas fegyvertény. Az egyetlen hátránya a dolognak, hogy a frász tör ki, amikor a nyomtató, látszólag a semmiből, hirtelen dolgozni kezd.

Ballagási ajándék: az okosóra

A szintén Bluetooth eszközt, az okosórát a fiam ballagási ajándékba kapta. Ezt az órát is az ajandek.varazslo.hu dobta fel nekünk egyébként, de nagyon is jó ötletnek bizonyult. Nálunk a családban régóta szokás, ha a fiúk órát kapjanak valamilyen nagyobb eseményre az életükben: érettségire, ballagásra, 18. születésnapra, vagy esetleg a diplomaosztó után.

Tudtam, hogy a fiam már modern gyerek, biztosan nem örülne egy szép, klasszikus, bőrszíjas darabnak, bármennyire is elegáns és értékálló is az ilyesmi.

Az okosóra viszont remek alternatíva. Ezt is Bluetooth köti össze a telefonnal. Meg tudja nézni rajta az e-mialjeit, üzeneteit, anélkül, hogy elő kellene vennie a telefonját (ohh, milyen jól jön ez egy egyetemi előadáson, ugye…), ráadásul akár hívást is tud vele indítani… Ez mindig lenyűgözi a csajokat.

Magamtól magamnak: Bluetooth fejhallgató

A fejhallgató amolyan “magamtól magamnak” ajándék volt. Szeretek esténként tévét nézni, de a család már alszik körülöttem ilyenkor, ezért késői órákon már nem szívesen zajongok.

Korábban egy egyszerű fejhallgatót használtam, de folyton valami zűr lett belőle… Elaludtam benne, és az asztalon futó kábellel levertem egy poharat… Az álmosan a mosdóba sétáló gyerek beleakadt a zsinórba, és majdnem lerántotta a tévét. Tudtam, hogy kell valami ettől jobb megoldás. És akkor bevillant… Miért ne használhatnám az okos tévéhez a vezeték nélküli technológiát?

Bluetooth-os eszköz

Azóta egy jó minőségű Bluetooth fejhallgatót használok itthon és az irodában is. Nem csak praktikus, de bent még a megjelenése is elegánsabb, mint egy normál, vezetékes darabé.

Erre kell figyelni, ha Bluetooth eszközt ajándékozunk

Az évek alatt azért összegyűjt egy kis tapasztalatom, ami jól jöhet, ha valaki Bluetooth-os eszköz ajándékozásán gondolkodik. Néhány tippet, gondolatot szeretnék erről megosztani:

  • Meg kell nézni, milyen meglévő eszközei vannak a megajándékozottnak. A legtöbb kütyü okostelefonnal működik igazán jól. Az egérhez, billentyűzethez viszont adóvevő is szokott járni. Ezeket akár asztali számítógépről is használni lehet.
  • A Bluetooth kapcsolat meríti a telefonok akkumulátorát. Jó ötlet lehet kütyü mellé egy hordozható akkumulátort is ajándékozni.
  • Hangszórót már néhány ezer forintért is vásárolhatunk. A vízálló például remek választás – fürdőszobában, konyhában is lehet hallgatni, különleges, figyelmes dolog, és nem tartozik a legdrágább ajándékok közé.
  • Okosezközt akár a nagyszülők is kaphatnak. Létezik például olyan óra, amit a család bármelyik tagjának a telefonjával párosítani lehet, így sok adatot tud megmutatni a viselőjéről. Vészhelyzetben, vagy az orvosi tanácsok követésénél ez kimondottan jól jöhet.
  • Vannak gyerek kütyük is, például a fitness-karkötőre emlékeztető, mini okosórák. A kicsit nagyon szeretik ezeket. Érdemes beszélni a szüleikkel, nem mindenki híve a korai kütyüvásárlásnak, de vannak családok, ahol ez kifejezetten jól is jöhet.

Én mindenkit arra bíztatok, hogy használjon, és ajándékozzon nyugodtan Bluetooth eszközöket. Egy kis odafigyeléssel hatalmas élményt lehet adni velük annak, akinek szeretnénk egy kicsit örömet szerezni.

Beszerzés és biztonság

Ahogy feljebb is lehetett olvasni, az én eszközeim nagy része az ajandek.varazslo.hu webshopjainak az egyikéből származik. Mivel elég trükkös eszközökről van szó, én kényelmesnek és költséghatékonynak is találom az online rendelést.

Sosem vásárolnék azonban bizonytalan, távol keleti helyről, olyan webáruházból, amelyiknek nincsen magyar nyelvű oldala. Főleg egy ajándék esetében érdemes figyelni arra, hogy milyenek a garancia feltételei, elérhetőek-e könnyen a segédletek vagy leírások. Én ezért szívesebben rendelek hazai forgalmazóktól.

Szerintem, ha ezt a pár tippet betartja az ember, nem igazán lehet mellé lőni a Bluetooth-os eszközökkel. Annyiféle van, hogy szinte mindenkinek lehet találni valamilyen megfelelő meglepetést. Az ötlettelenség esetére pedig az internet is tálcán kínálja a megoldást.