Motoros nadrág és napellenző

A kényelem fontos eleme lett mindennapjainknak. Mindenki arra törekszik, hogy a kemény munka után, a lehető legkielégítőbb körülmények között tölthesse pihenőjét. Persze akadnak szép számmal olyanok is, akik a kemény munka részt átugorják és csak a kellemesebb részre koncentrálnak. Ezért az élet minden területén, igyekszünk olyan környezetet kialakítani magunk körül, ami a lehető legnagyobb mértékben megfelel e céljainknak. Gondoljunk csak bele, hogy milyen alapelvek alapján építünk és rendezünk be egy házat. Fontos, hogy valami jól nézzen ki, de általában, ha egy használati tárgynál választani kell a praktikusság és a külső között, akkor inkább a praktikusság felé hajlik a legtöbb ember. De egyéb ruházataink megválasztása is ezt támasztja alá. Jó példa a napellenzős sapka, aminek nem nagyon van más célja, mint védeni szemünket a napfénytől, hogy még a nézés is kényelmes legyen.

De természetesen nem csak a hétköznapi dolgokra igaz ez, hanem az egyes hobbikra, sportokra is. Például én nagyon szeretek motorozni, és alátámaszthatom, hogy a felszerelésem minden darabjánál fontos szerepet játszik a kényelem. Már eleve a motort is úgy választottam meg, hogy amellett, hogy jól néz ki és gyors, lehetőleg az ülés hosszú távon is kényelmes legyen, illetve maga a vezetés, se legyen megerőltető, még akkor se, ha órákon keresztül kell csinálni. Az egyes kiegészítőkre ez szintén igaz, de ebben az esetben a kényelem különösen fontos szerepet játszik. Ott van például a bukósisakom. A választásnál figyeltem, hogy sehol ne nyomja a fejem, és túl nehéz se legyen a fejvédőm. Ez azért is fontos, mert amellett, hogy védelmet nyújt, így még a koncentrációmat sem teszi próbára, hiszen nem vonja el a figyelmemet fél óra vezetés után, hogy fáj a fejem, mert nyomja a sisak, vagy valami hasonló dolog. Ezáltal kisebb az esélye annak is, hogy balesetet okozok, hiszen csak az útra kell összpontosítanom.

A többi felszerelés esetében sem utolsó, ha nem csak a designnal vagyunk megelégedve. A kabát esetében a kezeink és felsőtestünk mozgási szabadsága elég fontos tényező. Meleg időben, ha megállunk, akkor le tudjuk venni magunkról a dzsekit, ha nyom vagy kényelmetlen, de menet közben ezt aligha tanácsos megpróbálni. A motoros nadrágról ne is beszéljünk. Attól még egy beiktatott megállás során sem szabadulhatunk meg, egyetlen másodpercre sem. Elég körülményes lenne, ha minden tankolásnál, vásárlásnál, vagy pihenőnél elvonulnánk átöltözni kényelmesbe. Ezért aztán a nadrág kérdés nálam különösen is fontos. Részben a jó védelem szükséges, ugyanakkor lehetőleg olyat preferálok ebből a termékből is, ami nem akadályoz a mozgásomat, nem nyom sehol, még akkor sem, ha órák óta viselem. Persze a szellőzés sem utolsó, elvégre is egy meleg nyári napra szervezett túra során amúgy is meg tud izzadni az ember, hát még, ha egy vastag, zárt, sötét színű nadrág is van rajta. Szerencsére én a Sixgear-nél találtam olyan kivitelezést, aminél a maximális biztonság mellett, a kényelem és a megfelelő szellőzés is biztosítva van, így annak, aki még nem látott ilyet, csak azt tudom mondani, hogy folytassa a keresést, mert bizony létezik.

A csizmánál is érdemes hasonló szempontokat figyelembe venni, elvégre azt sem sűrűn tudjuk majd lecserélni. A kesztyűnél ezzel szemben megengedőbbek lehetünk, hiszen azt általában le vesszük, ha megállunk, és valószínűleg nem okoz majd sok gondot, még ha nem is tökéletes az anyaga.

Összességében tehát a kényelem sok esetben nem csak a hatékonyabb pihenés elősegítője lehet, de a teljesítmény, és a koncentráció fokozására is szolgálhat. Így aztán kijelenthetjük, hogy nincs azzal semmi baj, ha az élet legtöbb, vagy akár összes területén arra törekszünk, hogy minél nagyobb kényelem vegyen körül minket. Csak a pénztárcánk győzze igényeinket.