Rá kellett jönnöm, hogy az interaktív játékok nem is károsak

Anyja-lánya

Pontosan emlékszem az óvodánk udvarán, a terasz fölött elhelyezett csíkos, hullámos, sötétkék napellenzőkre és arra, amikor meleg, nyári délutánokon a dadus és az óvó nénik kihordták a kiságyakat a teraszra, hogy ott töltsük a délutáni pihenőt… amelyeknek alkalmával én természetesen egy szemhunyásnyit sem aludtam.

Ezeket a perceket többnyire fantáziálással töltöttem vagy magammal vittem egy babát és öltöztettem, vagy egy plüss figurával találtam ki történeteket. Sosem voltam hajlandó délután aludni, hiába énekeltek szebbnél szebb gyerek- és népdalokat az óvónénik vagy olvasták fel egyik mesét a másik után. Otthon is rengeteg játékom volt, plüssállatok, kicsi és nagyobb babák, autók, építőkockák, de persze, mint minden gyerek, telhetetlen voltam. Hőn áhítoztam az épp legaktuálisabb Barbie-baba szettért, a legmodernebb babaházért, egy plüss rókáért vagy épp egy legókészletért.

Azóta teltek-múltak az évek és én is anya lettem. A kislányom, Dana, mintha csak tisztában lenne vele, hogy tovább kell vinni az anyja szokásait, nem lehet ágyba dugni délutánonként. Az óvó nénik már beletörődtek ebbe, és arra a kompromisszumra jutottak vele, hogy vihet magával játékot az ágyba, de csendesen fekve kell magát elfoglalnia. Nyáron továbbra is van, hogy délutánonként kint alszanak a csemeték a friss levegőn, amikor nincs nagy kánikula. A napellenzők mintha semmit nem változtak volna az elmúlt húsz évben: ugyanazt a hangulatot idézik a teraszon lebegő kék anyagok, mint az én gyerekkoromban.

Modern játékok és a mesterséges intelligencia

Már a 21. századot írjuk és a játékok is ennek megfelelően haladnak a technológia fejlődésével: a kislányom legújabb mániája az interaktív játékok. Nem engedjük sokat tévét nézni, de a múltkor pont elcsípett egy reklámot, ami egy interaktív kiskutyát mutatott be, amint épp egy kislány játszik vele repeső örömmel, nagy kacajok közepette. A lányom persze egyből vérszemet kapott és nem nyugszik, míg nem kap egy interaktív játékot.

interaktív játékok

Bevallom őszintén, hogy engem egy picit taszítanak ezek a robotállatok, mivel ijesztőnek tartom őket. Rengeteget olvasni manapság a mesterséges intelligencia rohamos fejlődéséről és ennek veszélyeiről. Fel-felröppennek a rémhírek, miszerint a mesterséges intelligencia előbb-utóbb úrrá lesz az emberiségen és fellázad ellene.

Nyilván ettől egy interaktív kiskutya mérföldekkel le van maradva intelligencia szempontjából, ezzel én is tisztában vagyok. Ennek ellenére valahogy mégis feszélyez a tudat, hogy egy robotkutyával akar játszani a kislányom. Igazit sajnos nem engedhetünk meg magunknak, már csak azért sem, mert panelházban lakunk egy nagyon kicsi lakásban, ahol egy kutyus bizonyára rosszul érezné magát.

Mindennél fontosabb persze mégis az, hogy Dana boldog legyen, a férjemmel lessük minden kívánságát. Ugyanakkor igyekszünk nem elkényeztetni. Meg kell tanulnia azt is, hogy nem teljesülhet mindig minden kívánsága. Most azonban közelgett a születésnapja és a férjemmel úgy gondoltuk, eleget teszünk az óhajának és veszünk neki egy interaktív kiskutyát.

Játékrendelés az internetről

Ismerek egy jó webshopot, ahol megbízható termékeket lehet kapni kedvező áron és házhozszállítással is rendelhetőek, ami GLS futárszolgálattal történik. Ez az oldal a jatekwebshop.eu. Szeretem, mert nagy a választék és könnyen átláthatóak a termékek, mivel kategóriák szerint vannak felosztva. Rákattintottam az interaktív játékok menüpontra és elkezdtem köztük böngészni. Nagyon sok cuki játékot találtam, és már egyből az első oldalon kiszúrta a szemem a tökéletes darab: Lucy, az éneklő és táncoló interaktív kutyus. A kislányom pont őt szemelte ki magának a TV-reklám alapján.

Lucy, az interaktív kutyus nagyon sok képességgel rendelkezik. Le tud ülni, feküdni, pacsit ad, pitizik, két lábra áll, puszit ad, eszik, sétál, énekel és többféle táncot is előad: salsát, rock ’n’ rollt, hip hop-ot és balettot, az előadása végén pedig meg is hajol. Ha letöltesz hozzá egy telefonos applikációt, még azon keresztül is tudod irányítani.

A kiskutyát belehelyeztem a kosárba és megrendeltem házhozszállítással. A honlap szerint 1-3 munkanapon belül ki is szállítják. Mivel szeretek emlékezni, mikor mire költöttem a pénzem, így a kártyás fizetési módot választottam. Nem maradt más hátra, mint várni a csomag érkezését, ami a visszaigazoló e-mail szerint 2 nap múlva történik. A termékekre 12 hónapnyi jótállás érvényes. Ha a szállítást követő 72 órán belül rendeltetésszerű használat mellett is meghibásodik a játék, a cég köteles kicserélni azt.

Jól elsült meglepetés

Dana egyik nap ovi után elment az egyik barátnőjéhez játszani. Hazaérve nagy lelkesedéssel mesélte, hogy a barátnőjének történetesen van egy interaktív cicája és mennyire jókat játszottak vele, és a cica mennyire cuki és milyen sok mindent tud. Ismét sor került egy adag „légyszi anya”-ra, hogy vegyek neki interaktív plüsst, és hogy a barátnője anyukája az internetről rendelte a játékot, meg is tudja mutatni, melyik honlapról. Magamban mosolyogtam, és annyit válaszoltam rá, hogy talán egyszer lehet róla szó, ha továbbra is jó kislány lesz. Ezután Dana tényleg meg is mutatta az oldalt, majd rábökött az általam már megrendelt kiskutyára, miszerint őt nagyon szeretné megkapni. Sóhajtottam egyet a megkönnyebbüléstől.

Elérkezett a várva várt születésnap, és összehívtuk a családot, hogy együtt ünnepeljünk. Danának a kívánsága szerint epres túrótortát sütöttem, rajta egy csomó friss eperrel, ami a kedvenc gyümölcse. A lakás tele lett színes lufikkal és szerpentinnel, kész pókhálóvá változott a nappali. Az ünnepi ebéd és tortaevés előtt álltunk sorba az ajándékokkal, hogy Dana ne türelmetlenkedjen, hiszen tudta, hogy mindenki gondosan, a legnagyobb szeretettel és izgalommal választott neki ajándékot.

A férjem és én adtuk át neki a csomagot elsőként. Már ahogy meglátta a dobozt, felcsillant a szeme és nevetve ugrott a nyakunkba. Izgatottan bontogatta ki a csomagot és ölelte magához a plüss kiskutyát. Persze azonnal ki akarta próbálni, de arra utasítottuk, hogy előbb vegye át a többi ajándékot is, és utána együtt játszhatunk a kutyussal. Dana a többi családtagtól kapott egy kis kulcstartó plüsst, egy szép színes ceruzakészletet és egy kis csokit.

Beismerem, hogy előítéletes voltam

Danát alig lehetett rávenni, hogy egyen a tortából, annyira lefoglalta az interaktív játéka. A kutyussal egy-kettőre jó barátok lettek és a kislányomat sok időn keresztül lekötötte az eb. Megengedtük Danának, hogy átjöhessen két barátnője, hogy megmutassa nekik az új szerzeményét. Olyan nagyokat játszottak, hogy csodák csodájára a kislányom ezen a délutánon maga feküdt le az ágyba, hogy szunyókáljon egy kicsit. Így végül is nem bántam meg, hogy beadtam a derekam, mivel megtapasztaltam, hogy az interaktív játékok nem károsak a gyerekekre nézve. hanem jó szórakozást nyújtanak nekik.